Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

Het Noordereiland

Het Noordereiland is een uniek stukje Zuid. Het Noordereiland is gelegen in de Nieuwe Maas, pal tussen het historische centrum op Noord en de Kop van Zuid. Het eiland wordt verbonden door de (nieuwe) Willemsbrug met Noord en met de Koninginnebrug en (voormalige spoorbrug) De Hef met Zuid en maakt deel uit van het stadsdeel Feijenoord. Sinds 2005 heeft het eiland de status van beschermd stadsgezicht.

Bezoek het Noordereiland om zijn uitzichten op de Nieuwe Maas, bruggen, haven en om zijn nog vele, veelal gerestaureerde, historische gebouwen en monumenten.

Het Noordereiland dankt zijn naam aan de Noorderhaven, tegenwoordig Koningshaven geheten, welke tussen 1872 en 1874 werd gegraven. Door het graven van de Noorderhaven werd het Noordereiland afgescheiden van het toenmalige eiland Feijenoord. Het eiland maakt dan ook (ook historisch) deel uit van Rotterdam-Zuid. voetnoot
In Maarten 't Harts "Het psalmen oproer", hoofdstuk "Compromis" beschrijft de schrijver een scene op de vijfde februari van het jaar onzes Heeren 1776:
"In een deftig herenhuis aan De Boompjes had hij, gezeten bij het venster, uitgekeken over de machtige rivier, die daar een bocht maakte en het Noordereiland omspoelde, ..."
Dat is dus i.i.g. historisch niet correct. Maar natuurlijk wel de vrijheid van de schrijver.

Het Noordereiland heeft in de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol gespeeld in de slag om de bruggen in Rotterdam en daarmee in de slag om de vesting Holland. De belangrijkste gevechten tussen Duitsers en de Rotterdamse Mariniers hebben hier plaatsgevonden.
Op de Van der Takstraat werd op 14 mei 1940, na het bombardement, de capitulatie van Rotterdam aangeboden aan de Duitse agressor. In een (nog bestaand) doodlopend zijstraatje van de Van der Takstraat bevond zich in de meidagen het Duitse hoofdkwartier van Rotterdam.

Ga, op deze pagina, direct naar:
Van der Takstraat    Stieltjesmonument    Wilhelminafontein    Bruggehoofd oude Willemsbrug    Hulstkampgebouw    Kantoorgebouw 'Ooms'

Voormalig bruggehoofd Willemsbrug aan de zuidzijde
Voormalig bruggehoofd Willemsbrug

 Bekijk de kaart 

 < Stroomafwaarts      Langs de Nieuwe Maas      Stroomopwaarts > 

Maaskade
Maaskade

Van der Takstraat

De Van der Takstraat is het oorspronkelijke Noord-Zuid traject tussen de brug over de Koningshaven (Koninginnebrug) en de Nieuwe Maas (Willemsbrug). De naamgever van de straat, C.B. (Christiaan Bonifacius) van der Tak, is de ontwerper van de oorspronkelijke Willemsbrug (1878). Van der Tak (Voorschoten, 1814 – Rotterdam, 1878) was van 1861 tot zijn overlijden Directeur der Gemeentewerken Rotterdam.

C.B. Van der Tak Jr. (Vlissingen, 4 februari 1872 - Rotterdam, 11 oktober 1943) werkte met de architecten Muller en Droogleever-Fortuyn aan de uitbreiding (1916) van het directie-gebouw (1901) van de Holland Amerika Lijn (HAL), het huidige Hotel New York.

Op de Van der Takstraat werd op 14 mei 1940, na het bombardement, de capitulatie van Rotterdam aangeboden aan de Duitse agressor. De capitulatie werd uiteindelijk getekend in de Maassilo aan de Maashaven.

Van der Takstraat
Van der Takstraat zuidzijde

Historie van deze locatie
Meer over de historie van deze locatie

Capitulatie van de stad
Op de Van der Takstraat lopen op 14 mei 1940 kolonel P.W. Scharroo, kantonnementscommandant en kapitein J.D. Backer, parlementair naar de Duitse onderhandelaar om de capitulatie van de stad aan te bieden. Voor hen, met de witte vlag, loopt sergeant-majoor G. van Ommering.

1901, van Noord naar Zuid
Kaart uit het Gemeentearchief. Beeld is van Noord naar Zuid.

Hotel New York
Hotel New York

Van der Takstraat
Van der Takstraat noordzijde. Het pand links op de hoek is het voormalige Hotel New York.

Stieltjesmonument

Het Stieltjesmonument (1884) is een zuil op het Burgemeester Hoffmanplein ter nagedachtenis aan waterstaatkundige ingenieur Thomas Joannes Stieltjes (1819 - 1878). Stieltjes wordt gezien als de belangrijkste architect achter de aanleg van de havens op Feijenoord.
Het Stieltjesmonument werd bij het ontstaan van het Noordereiland geplaatst (t.g.v. de aanleg van de Noorderhaven, later de Koningshaven genaamd). Het monument is een Rijksmonumnet en in 2017 gerenoveerd.
Stieltjes is tevens de naamgever van het Stieltjesplein en Stieltjesstraat, direct ten zuiden van het Noordereiland aan de Koningshaven.

Stieltjesmonument

Meer foto's van het Stieltjesmonument
Stieltjesmonument

Stieltjesmonument

TOP

Wilhelminafontein

De Wilhelminafontein (1898) is een monument op het Burgemeester Hoffmanplein ter gelegenheid van de inhuldiging van koningin Wilhelmina. De fontein is een ontwerp van prof. dr. Henri Evers, tevens de architect van o.a. het Rotterdamse Stadhuis.

Wilhelminafontein

Meer foto's van de Wilhelminafontein
Wilhelminafontein

Wilhelminafontein

TOP

Bruggehoofd oude Willemsbrug

In 1927 werd de Willemsbrug enkele meters opgevijzeld en van zijn ornamenten ontdaan. Ook werd de brug verbreed en werden het fiets- en voetpad naar de buitenzijden van de brug verplaatst. Beide bruggehoofden zijn toen gemoderniseerd door ir. Ad van der Steur, in zijn kenmerkende stijl. Deze bruggehoofden, op Zuid en Noord, zijn behouden gebleven en door hun architectuur en als uitzichtspunt het bezoeken waard.

Bruggehoofd

Bruggehoofd

Meer foto's van het bruggehoofd
Bruggehoofd

Bruggehoofd

Bruggehoofd

Bruggehoofd

Naar de ir. Ad van der Steur-pagina

TOP

Hulstkampgebouw

Het Hulstkampgebouw is één van de weinige monumentale gebouwen in deze moderne stad die de tand des tijd heeft doorstaan. Het gebouw stamt uit 1888 en wordt vandaag de dag gebruikt als veelzijdige en authentieke evenementenlocatie.
De architect is J.P. Stok.

Hulstkampgebouw

Meer foto's van het Hulstkampgebouw
Hulstkampgebouw

Hulstkampgebouw

Hulstkampgebouw

TOP

Kantoorgebouw 'Ooms' (1915)

Het is gebouwd in rijk gedecoreerde overgangsarchitectuur naar een ontwerp van de architecten J.H. Roos en W.F. Overeijnder. Dit in opdracht van de Stoomboot- en Transportonderneming NV W. van Driel.
Het Kantoorgebouw 'Ooms', Maaskade 113, is een Rijksmonument.

Kantoorgebouw 'Ooms'

TOP


Thema's

Langs de Maas

In de nabijheid

Feijenoord   Maasbruggen   Entrepotgebied

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Gratis uit op Zuid
Architecten van Zuid
De Rijksmonumenten op Zuid
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2020 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden