Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

Pendrecht

Pendrecht is een naoorlogse wijk uit de jaren vijftig, aan de zuidrand van Rotterdam. Gelegen in het stadsdeel Charlois, ten zuiden van het Zuiderpark.
De straatnamen zijn vernoemd naar plaatsen in Zeeland, Zuid-Holland en West-Brabant welke door de watersnoodramp van 1953 waren getroffen.

Pendrecht was en is wereldberoemd om de stedebouwkundige opzet. Tot op heden wordt Pendrecht bezocht door gezelschappen van stedebouwkundigen, architecten, studenten en liefhebbers van over de hele wereld.

Pendrecht

 Bekijk de kaart 

Plein 1953    De Slinge    Socialistische stedenbouw    Architectuur    Kunstwerken

Plein 1953

Het centrale plein in deze wijk is Plein 1953. Aan dit ruime voetgangersplein vind je winkels, een parkeergarage en andere wijkvoorzieningen.


Plein 1953 Pendrecht

Plein 1953

de Slinge

Aan de Slinge, de belangrijkste verkeersader van de wijk, zijn verschillende kerken, scholen en winkels gesitueerd.


Winkels aan de Slinge

Winkels Slinge

Socialistische stedenbouw

Pendrecht is ontworpen door de bekende socialistische stedenbouwkundige Lotte Stam-Beese en is cultuurhistorisch gezien een uniek overgangsproject in de ontwikkeling van de Nederlandse stedenbouw en de standaardisatie van de woningbouw. En daarmee een stedenbouwkundig hoogstandje.

Lotte Stam-Beese had haar eigen voorstelling van Pendrecht: open straten met veel groen waar verschillende bevolkingsgroepen naast elkaar zouden kunnen leven en elkaar ontmoeten en kennen. Met winkels en andere sociale en dagelijkse voorzieningen als kerken en scholen. De hele structuur van Pendrecht was gebaseerd op de wijkgedachte.

Stempelwijk

Er werden woningen ontworpen waar bejaarden, kleine en grote gezinnen naast elkaar zouden kunnen wonen en men elkaar zou kunnen ondersteunen.

Stam-Beese ontwierp samen met architecten van de architectengroep "Opbouw" het stedenbouwkundig plan voor Pendrecht en stelde een stedenbouwkundige structuur voor waarin hoge en lage bouwblokken in een strak patroon aan rechte straten zijn gesitueerd.
Deze wooneenheden, van ongeveer 90 woningen elk, worden gespiegeld en herhaald (Gestempeld) waardoor de uiteindelijke buurt ontstaat.

Door de ruime opzet, brede straten en het groene karakter wordt Pendrecht ook wel één van de Zuidelijke Tuinsteden genoemd.

De Tiengemetensingel

oude hoogbouw

Stempelwijk

Herstructurering

Vijftig jaar na de bouw van Pendrecht waren veel woningen in de wijk verouderd en te klein naar de huidige maatstaven. Doordat jonge mensen wegtrokken naar betere woningen elders vond er vergrijzing plaats en nieuwe bewoners kwamen af op de lage huren.

Door leegstand en verpaupering raakte de wijk in het slop en kreeg een slechte naam. De laatste jaren zijn veel verouderde en kleinere woningen vervangen door ruim opgezette nieuwbouw. Eind 2008 is in Pendrecht-Zuid een start gemaakt met de nieuwbouw van eengezinswoningen, seniorenflats en appartementen, bedoeld voor een mix van gezinnen, ouderen en starters. Deze grootschalige herstructurering heeft Pendrecht en haar reputatie weer aanzienlijk doen verbeteren.


nieuwbouw Slinge schouwen en duivenland flats

Nieuwe hoogbouw

Architectuur

Dr. Hefting huis

Aan de Sommelsdijkstraat staat het dokter Hefting huis, een opvallende witte villa, ontworpen door Herman Haan. Het huis dankt zijn naam aan de bekende huisarts J.R. Hefting die hier tientallen jaren woonde en werkte.

Dokter Hefting begon in 1955 zijn praktijk in de nog in opbouw zijnde wijk en was daarmee de eerste huisarts in Pendrecht. In 1960 betrok het gezin Hefting de, voor die tijd al, moderne villa die voor hen gebouwd en ontworpen is door Herman Haan.

Sinds 2005 draagt dit pand officieel de naam “Dokter Heftinghuis“. Na jaren van leegstand en verpaupering werd het huis verbouwd en gerestaureerd. Op de zijkant van de garage zit een klein bordje met daarop de tekst:
“dokter H.R. Hefting huisarts van 1 juli 1955 tot 30 september 1994”.

dokter Heftinghuis

Witte villa

Herman Haan (1914 - 1996)

Op Rotterdam Zuid zijn ook een praktijkwoning in Lombardijen (aan de Schopenhauerweg) en een kantoorgebouw met twee dienstwoningen aan de Maashaven Zuidzijde van zijn hand.

Sint Bavo kerk

Deze Katholieke kerk (1960), op de hoek Slinge / Sommelsdijkstraat, is ontworpen door H.N.M. Nefkens, die ook de ontwerper is van andere modernistische kerken.
De kerk bestaat uit een grote centrale kerkzaal met galerij.

Het dak wordt omhoog gehouden door zeven betonnen spanten die over de kerk heen gebogen zijn. Een weinig voorkomende vorm van bouwen. Het oude zwembad (Sportfondsenbad) aan het Zuidplein was ook op deze wijze vormgegeven.

De zuidwand van de Sint Bavo kerk bestaat uit glas-in-beton van de hand van Bob Zijlmans.


De Bavo kerk

Ingang Bavo kerk

Kunstwerken

Beeld Provinciaaltjes

"Provinciaaltjes" is een brons plastiek van Loeki Metz van twee winkelende meisjes. Het beeld werd in 1966 in eerste instantie geplaatst voor de Doelen (zijde Karel Doormanstraat). Het beeld kreeg op verzoek van de wijkraad voor Pendrecht in 1967 hun huidige plaats voor het winkelcentrum.


beeld provinciaaltjes

De provinciaaltjes van Loekie Metz

HAL-flat mozaïek

In de in 1959 opgeleverde HAL-flat, hoek Oldegaarde en Kerkwervesingel, wonen nog steeds veel mensen die bij de Holland Amerika Lijn (HAL) gewerkt hebben. Op de flat prijkt nabij de entree een mozaïek dat naar de HAL verwijst. Het mozaïek toont van links naar rechts de skyline van New York, een afbeelding van voormalig vlaggenschip "De Nieuw Amsterdam" en het HAL-hoofdkantoor op de Wilhelminakade. In 2015 is het kunstwerk gerestaureerd. Daarbij is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de oorspronkelijke tegeltjes.


Mozaik HAl flat

De Silhouetten

Dit uit ijzer vervaardigde kunstwerk van Annemarie Theunissen staat op een vierkante betonnen plaat in de vijver bij Plein 1953. Deze plaat is juli 2009 in eerste instantie onthuld als muziekpodium. Het is echter slechts twee keer als zodanig gebruikt en in 2012 is er het kunstwerk de silhouetten geplaatst, bestaande uit 22 silhouetten van mensen die hand in hand in een vierkant staan.


De Silhouetten

Kunstwerk van Annemarie Theunissen

De Social Sofa

Deze bank staat sinds 2013 op de hoek van de Slinge en de Kerkwervesingel en is een monument ter herinnering aan het 60-jarig bestaan van de wijk.
De onthullingsdatum is tevens exact 60 jaar na de watersnoodramp van 1953 waarnaar het Plein 1953 vernoemd is.
De betonnen bank is door een groepje bewoners uit Pendrecht van een mozaïek voorzien met aan de voorzijde de tekst ‘1953 - 2013 60 jaar Pendrecht‘ en op de achterzijde ‘Van polderlandschap naar woningbouw’.


60 jaar Pendrecht

Social sofa

Kunstwerk Rik Blom

Aan de Oldegaarde voor de HAL-flat vind je een kunstwerk van Rik Blom.
Het is een ongeveer 7,5m hoog werk, bestaande uit rode ijzeren balken welke het stratenpatroon van de wijk symboliseren.


Kunstwerk Oldegaarde Rik Blom

Tempus

De klok "Tempus", op het voormalige wijkgebouw de Middelburgt, is een creatie van Rex Mundio (alias van Victor Cobos).
Op de wijzerplaat staan typisch Hollandse taferelen en naast de klok zijn watergolfjes te zien die weer naar de watersnood van 1953 verwijzen. Deze klok is slechts decoratief want werkt al jaren niet meer.


Klok op de Middelburgt


Bereikbaarheid

Metrostation Slinge, met parkeergarage.
Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .

Thema's

Wijken   Architectuur

In de nabijheid

Zuiderpark   Drechterweide   De Waalhaven

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Eurovisie Songfestival 2020
Architecten van Zuid
Rijksmonumenten
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Tickets en gidsen external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2019 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden