Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

De Rijnhaven

De haven werd tussen 1887 en 1893 aangelegd en was één van de eerste havens waar overslag van goederen van schip op schip plaats had.

De Rijnhaven is gelegen tussen de Wilhelminapier (Noord), de wijk Hillesluis/Afrikaanderwijk (Oost) en Katendrecht (Zuid). De noord-oostzijde (Posthumalaan) is het verlengde van de Erasmusbrug.

De eenvoudigste manier om de Rijnhaven te bezoeken en toch een goed beeld te krijgen met mooi uitzicht is, wanneer je met de Metro onderweg bent, om tussen de stations Wilhelminapier en Rijnhaven te wandelen. Dit is een wandeling aan de noord-oostzijde van de haven en is ongeveer 10 minuten lopen. Dan heb je het ruimste zicht over de haven.
In de directe nabijheid vind je restaurants en andere horeca. Katendrecht en de Wilhelminapier bevinden zich op loopafstand.

Dobberend Bos
Dobberend bos van Jeroen Everaert, Mothership

 Bekijk de kaart 

 < Stroomafwaarts      Langs de Nieuwe Maas      Stroomopwaarts > 

Historie van deze locatie
Meer over de historie van deze locatie

Rijnhaven
Overslaghaven

Nieuwe Luxor Theater
Het Nieuwe Luxor

Drijvend Paviljoen
Drijvend paviljoen

Dobberend Bos
Dobberend bos van Jeroen Everaert, Mothership

Sinds maart 2016 dobberen in de Rijnhaven 20 Hollandse iepen op Noordzee-boeien.

Bedenker en uitvoerder van dit groene kunstwerk is kunstproducent Jeroen Everaert, eigenaar van Mothership. Everaert werd geïnspireerd door het kunstwerk ‘In Search of Habitus’ van kunstenaar Jorge Bakker.
Lees meer over het dobberend bos
Het originele kunstwerk bestond uit een met water gevuld aquarium en drijvende dobbers met daarop schaalmodel bomen. De symboliek is de relatie tussen de stadsmens en de natuur en hoe beide zich verhouden tot elkaar en de wereld om hen heen.

Dit kunstwerk op ware grote vorm geven bleek een hele puzzel. Welke bomen zijn geschikt? Hoe blijft de boel drijven? Hoe plegen we onderhoud? En hoe gaan we dat allemaal bekostigen? Na veel onderzoek van diverse partijen vielen alle stukjes op hun plaats en werd op 17 maart 2016, tijdens de Nationale Boomfeestdag, het bos geopend door Evereart en Bakker. Van de 20 bomen zijn er 17 nog van het eerste uur. Slechts drie bomen konden dit avontuur niet aan en werden vervangen door nieuwe bomen. De bomen worden gecontroleerd en verzorgd door GKB uit Barendrecht. Zij ontwikkelde de boeien tot een compleet, drijvend, ecosysteem. De drijftesten werden uitgevoerd in het aqua dock op de RDM campus. Omdat het water in de Rijnhaven te zout is voorziet een boot van Evides, reservoirs onder de drijvende boeien van zoet water. Deze hele exercitie kost zo’n 1200 euro per keer en wordt betaald door sponsoren.

Jammer genoeg betreft het hier een tijdelijk project van 5 jaar. Na 5 jaar loopt de vergunning af en zal er een nieuwe bestemming voor het dobberende bos moeten komen.

Dobberend Bos

Dobberend Bos

Rijnhaven
Kade bij het Nieuwe Luxor

Drijvend Paviljoen
Drijvend paviljoen

Meer foto's van de Rijnhaven
Drijvend Paviljoen
Drijvend paviljoen

Drijvend Paviljoen

CarGill
CarGill

Castor
Castor

Castor

Castor

Zicht op Fenix
Zicht op Fenix loodsen

Rijnhaven brug
Rijnhavenbrug

Water Taxi HNY
Watertaxi HNY

De Lastdrager

De Lastdrager 1950 Han Rehm
De Lastdrager, 1950 Han Rehm, Van der Vormplein (replica, 2014)

De Lastdrager is een robuust, bronzen creatie van kunstenaar Han Rehm, die vanaf 1950 schitterde op een hoekgevel van pakhuis De Eersteling van Pakhuismeesteren aan de Rijnhaven.
Het beeld, een havenarbeider met een grote last op zijn schouders, staat symbool voor het voltooien van de wederopbouw van de tankinstallatie aan de Eerste Petroleumhaven, het gereedkomen van de pakhuizen Celebes, Borneo en Sumatra aan de Wilhelminakade en de vernieuwing van De Eersteling na de tweede wereldoorlog.
Lees meer
De tekst op de sokkel luidde:

“Wat zinloos werd vernield,
door ’t laffe krijgsgeweld,
is tot deez’ laatste steen,
met gode’s hulp hersteld.”

Als onderdeel van het project Kop van Zuid is pakhuis De Eersteling gesloopt. Het origineel van De Lastdrager is overgebracht naar het Parmentierplein langs de Waalhaven. Het beeld staat bij de ingang van Steinweg Handelsveem, de nieuwe eigenaar van Pakhuismeesteren.
Deze replica werd geschonken door de firma Steinweg en onthuld door Burgemeester Aboutaleb.

Tour de France

Op de Hillelaan, naast metrostation Rijnhaven staat het kunstwerk van Luuk Bode ter herinnering aan Le Grand Départ (de start van de Tour de France). Rotterdam was van 1 tot en met 4 juli 2010 gastheer van Le Grand Départ. De openingsrit liep voor een groot deel over de wijk Feijenoord. Het kunstwerk werd in juni 2011 onthuld door wielerlegende Johan van der Velde.


Horeca

Aan de oostkant van de Rijnhaven bevinden zich een aantal horeca-gelegenheden met een eenvoudige en stadse keuken. Aanbevolen door de redactie.
  • Mama Essi; eenvoudig Afrikaans eethuis met riante kaart en fijne bediening. Zomers met terras met uitzicht in stadse omgeving. Tip van de redactie: Als je met een groepje bent, bestel dan niet a la carte. Geef aan wat je ongeveer wel en niet wilt, en de kok maakt een riant buffet met voor elk wat wils.
  • BRAM's Gourmet Frites @Kop van Zuid; hip fast-food snack-loket in zeecontainers.

Bereikbaarheid

  • Metrostations Rijnhaven en Wilhelminaplein.
  • Betaald parkeren aan het water aan de oostzijde (Postumalaan).
Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .

Thema's

Langs de Maas    Kop van Zuid

In de nabijheid

Wilhelminaplein    Wilhelminapier    Watertaxi    Katendrecht    Entrepotgebied en -haven    De Kop van Zuid

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Gratis uit op Zuid
Architecten van Zuid
De Rijksmonumenten op Zuid
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2020 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden