Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

Stadion Feyenoord "De Kuip"

Wanneer je Zuid zegt, zeg je eigenlijk “De Kuip”. De Kuip oftewel Stadion Feyenoord is het thuisstadion van de trots van Rotterdam, met in het bijzonder Zuid, Feyenoord.

Iedere Rotterdammer heeft wel eens een bezoek gebracht aan De Kuip. Misschien niet voor een voetbalwedstrijd, dan wel voor één van de andere evenementen die in De Kuip hebben plaatsgevonden; Motorspeedway en -cross wedstrijden, atletiek- en turnwedstrijden en natuurlijk concerten.

Menig internationaal artiest heeft in De Kuip opgetreden. De eerste was niemand minder dan Bob Dylan in 1978, hij werd gevolgd door grootheden als Michael Jackson, David Bowie, The Rolling Stones, Madonna, Tina Turner en Simon & Garfunkel. Ook veel artiesten van eigen bodem hebben zich in De Kuip onsterfelijk gemaakt zoals Marco Borsato, Doe Maar en René Froger.

Maar bovenal is het stadion de thuishaven van voetbalclub 'Feyenoord Rotterdam'.

Stadion Feyenoord

 Bekijk de kaart 


Stadion Feyenoord

De voorgeschiedenis

De voetbalclub Feyenoord heeft zijn oorsprong in de Afrikaanderwijk.
Feyenoord is sinds 2019 weer actief voor en met de jeugd uit deze wijk.
Lees hier meer over deze geschiedenis.

De bouw

De bouw van het stadion is gestart in 1935 en is ontworpen door de architect Leendert van der Vlugt, naar een idee van de toenmalige clubvoorzitter Leen van Zandvliet. Tien maanden na het slaan van de eerste paal door de aanvoerder van Feyenoord, Puck van Heel, wordt het stadion op 23 juli 1936 opgeleverd. De architect van der Vlugt is bij deze opening helaas niet aanwezig daar hij in 1936 overleed.

De Kuip is klaar, maar kan nog niet worden geopend omdat de gemeente in gebreke was gebleven bij de aanleg van de toevoerwegen naar het stadion. Een half jaar later op 27 maart 1937 kan eindelijk de eerste (vriendschappelijke) wedstrijd worden gespeeld tussen Feijenoord en de Belgische club Beerschot (5-2). Er is bewust voor een vriendschappelijke wedstrijd gekozen om de capaciteit van het stadion, parkeerruimtes en horeca te testen. Op 2 mei 1937 wordt de eerste interland gespeeld tussen Nederland en België (1-0).

Stadion Feyenoord

Bedreigingen

De Kuip heeft tot nog toe vele bedreigingen overleefd.

In 1941 was er sprake van dat De Kuip, met zijn stalen constructie, de oplossing kon zijn voor de behoefte aan hoogwaardig staal voor de Duitse oorlogsindustrie. Dat is uiteindelijk niet gebeurd.

De tweede bedreiging was in 1984 toen de gemeente Rotterdam de organisatie van de Olympische Spelen naar zich toe wilde trekken en met het nieuw te bouwen olympisch stadion De Kuip zou vervangen.

Eind negentiger jaren waren er sloopplannen door de erosie en de betonrot die De Kuip bedreigde. De Kuip dreigde niet meer aan de kwaliteitseisen te kunnen voldoen. Uiteindelijk zijn de sloopplannen veranderd in een nieuw plan waarvan een prachtige renovatie het resultaat zou zijn.

De recentste, en nog actuele, bedreiging van de Kuip stamt uit ongeveer 2008 toen men wederom begon na te denken over nieuwe huisvesting voor Feyenoord en men sprak over nieuwbouw aan de rivier bij het Eiland van Brienenoord. De opening zou plaatsvinden in 2018, mits Nederland het WK dat jaar zou binnen slepen. Dat werd echter Rusland waardoor die plannen werden geparkeerd.

Wordt vervolgd ...

Stadion Feyenoord

De renovatie

Bij de renovatie (1994) lag de nadruk op multifunctionaliteit waardoor het stadion, naast de voetbalwedstrijden, de meeste dagen van het jaar in bedrijf zou zijn.
Direct aan De Kuip verrees een nieuwe zalenaccommodatie: het Maasgebouw. Het Maasgebouw heeft twee verdiepingen en bevat een open grote receptie, Brasserie De Kuip, het Feyenoord museum, kantoren en 7 multifunctionele zalen.

Het vernieuwde Stadion Feyenoord is inmiddels een multifunctionele accommodatie die zakelijke en particuliere bezoekers het hele jaar door weten te vinden. De renovatie heeft acht maanden in beslag genomen en er was 120 miljoen gulden mee gemoeid. Door het aanbrengen van een ovaalvormige, kolomvrije, stalen tribune overkapping zijn er ruim 40.000 overdekte zitplaatsen ontstaan. In totaal biedt het stadion nu meer dan 50.000 zitplaatsen. De staal- en betonconstructie zijn compleet gerenoveerd waarmee het stadion weer aan alle veiligheid eisen voldeed. Alle hekken rondom het veld zijn verwijderd en hebben plaatsgemaakt voor een drie meter diepe gracht, alle sanitaire en horecavoorzieningen zijn compleet gerenoveerd evenals de kleedaccommodaties van de spelers.

De opening werd verricht door Prins Willem Alexander op 16 november 1994.

Herontwikkelingen en 'Feyenoord City'

In 2015 presenteerde voorzitter Cees de Bruin van de raad van commissarissen van Stadion Feijenoord het ambitieuze Feyenoord City. Dit plan omvat niet alleen een hypermoderne thuisbasis voor Feyenoord aan de Nieuwe Maas, maar ook een andere functie voor de Kuip, waarin onder andere aan woningen, een bierbrouwerij en een atletiekbaan worden gedacht. Een pretentieus plan van zo’n 365 miljoen euro. Het nieuwe stadion zou moeten verrijzen ten noordwesten van de Veranda aan het water en ontworpen worden door architect Rem Koolhuis (OMA).

Wordt vervolgd ...

Stadion Feyenoord

Rondleidingen & bezoek Feyenoord Museum

Feyenoord & De Kuip bieden de mogelijkheid om een kijkje te nemen achter de schermen in het stadion en in de geschiedenis van de club. Tijdens een tour door het stadion betreed je plekken waar je anders nooit zult komen zoals de spelerstunnel en het hoofdveld. In het museum ervaar je een tijdreis door de geschiedenis van de club en het stadion.
Het Feyenoord Museum is alleen te bezoeken als onderdeel van een rondleiding door De Kuip.
Kijk op www.dekuip.nl .

Het Feyenoordvak op de Zuiderbegraafplaats

Vanaf 2014 is het voor Feyenoord-supporters mogelijk om een bijzondere laatste rustplaats te krijgen op het speciale Feyenoordvak op deze begraafplaats.

Wanneer je vak betreed is het onmiskenbaar het Feyenoordvak. Direct sta je oog in oog met een monument, bestaande uit een zwart stenen sokkel waar bovenop het Feyenoord logo prijkt. Op de sokkel zelf staat de tekst van het "Hand in hand". Rondom dit pleintje vind je het columbarium, met gedenktegels in de vorm van een hexogoon, het Feyenoordvak en het strooiveld met gras afkomstig van het veld van de Kuip.

Stadion Feyenoord

Stadion Feyenoord

Stadion Feyenoord

Stadion Feyenoord

Horeca

  • Maasgebouw
  • MacDonalds
  • De Veranda, diverse horeca-gelegenheden
  • Bloemhof / Vreewijk (Strevelsweg, Bree)
  • Diverse kramen, loketten en kantine tijdens wedstrijden / evenementen

Bereikbaarheid

  • Tram
Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .

Thema's

Architectuur

In de nabijheid

De Veranda    Feijenoord    Eiland van Brienenoord

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Eurovisie Songfestival 2020
Architecten van Zuid
Rijksmonumenten
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Tickets en gidsen external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2019 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden