Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

De Veranda

In 1997 werd de eerste paal geslagen voor een nieuwe wijk op Zuid: De Veranda.
De Veranda is gelegen in het stadsdeel IJsselmonde, direct aan de Nieuwe Maas op steenworp afstand van het Feyenoord stadion. De straten op de Veranda verwijzen dan ook naar oud voetballers en bestuurders van Feyenoord. Zo vind je hier onder andere het Cor Kieboomplein en de Puck van Heelstraat.


Puck van Heelstraat
Puck van Heelstraat met aan beide zijden het Cor Kieboomplein

Langs het water bevinden zich zeven wooncomplexen en op het centraal gelegen Cor Kieboomplein vindt je vestigingen van grote bekende eetketens zoals: Happy Italie, Shabu Shabu, KFC en De Beren. Snel en veel eten voor weinig, ideaal voor bezoekers van voetbalwedstrijden of bioscoopbezoekers, want naast het stadion is Pathé De Kuip de grootste publiekstrekker van dit gebied.


Op een doordeweekse dag zit er dan ook weinig beweging in het gebied ondanks de aanwezigheid van een aantal grote winkels zoals Sportsworld, het Rotterdamse bedrijf Daka Sport en een Jumbo golfwinkel. Voor bezoekers van deze winkels is er parkeerplaats in overvloed. Dit in grote tegenstelling wanneer je in de avond, weekenden, tijdens voetbalwedstrijden in De Kuip en vakanties dit gebied bezoekt. Vrijwel alle parkeerplaatsen zijn dan in gebruik, reserveren in de restaurants is dan gewenst en je bioscoopkaartje kan je ook maar beter van tevoren reserveren. Deze bioscoop is dan ook de grootste bioscoop van Rotterdam en omstreken en één van de drukst bezochte bioscopen van Nederland en heeft al meerdere records op haar naam betreft het aantal bezoekers op één dag (meer dan 13.000).

Wanneer je deze hectiek wilt ontvluchten bezoek dit gebied dan op de dag, koop een lekker broodje bij 'Kampong Kita' of haal een bak van de lekkerste en bekendste Rotterdamse Patat bij Bram en geniet van de rust en het uitzicht op de Piet Smitkade.

Geschiedenis

Historie van deze locatie
Lees meer over de geschiedenis
De Veranda is gelegen op het voormalige terrein van de NV Machinefabriek en Scheepswerf P. Smit Jr.
Sinds 2 november 2018 staat aan de hiernaar vernoemde Piet Smitkade een oude gevelsteen die afkomstig is van de oude machinefabriek en scheepswerf. Deze steen sierde gedurende een groot deel van de vorige eeuw de gevel van de scheepswerf.

Onder de naam P. Smit Jr was van 1872 tot 1987 deze scheepswerf en machinefabriek actief, opgericht in Slikkerveer en vanaf 1893 gevestigd in Rotterdam op de grond van de huidige wijk De Veranda. Na de verplaatsing naar Rotterdam bouwde men sleep-, passagiers- en vrachtschepen. Een paar bekende schepen zijn: de ijsbreker Jääkarhu (1926), de passagiersschepen Colombia (1930), Noordam (1938), Klipfontein en Oranjefontein (1939-1940), Prins der Nederlanden (1957) en Cunard Ambassador (1972).

Scheepswerf Piet Smit Jr. (1965)
Scheepswerf Piet Smit Jr. (1965)

Toekomst

Het gebied Van de Veranda zal met de komst van het nieuwe Feyenoord stadion, Feyenoord City, ook veranderen en meegenomen worden in het grootscheepse gebiedsontwikkelingsplan wat met de bouw van het stadion gemoeid is.
Wordt vervolgd ...


Pathé De Kuip
Pathé De Kuip aan het Cor Kieboomplein

De Veranda a/d Maas
Van Brienenoordbrug vanaf De Veranda

Horeca

De Veranda is (ook) een uitgaansgebied met een grote diversiteit aan restaurants en een grote bowlingbaan. Zie ook de introductie.
Van de redactie:
  • Malaka: Oosters restaurant, a la carte en lopend buffet.
  • Bar/restaurant HOLLYWOOD: 'Amerikanisch' ingericht met hout, metaal en neon. Vriendelijke bediening.
  • Restaurant HELAI : Afgaans restaurant met enigzins 'chique' inrichting. Veel Afgaans/oosters(?) publiek. Is meestal een goed teken. Gelegen aan het water (Piet Smitkade).
Let bij een bezoek aan de horeca hier op de openingstijden. Die lijken nogal te leunen op de bioscooptijden en - publiek (Laatste ronde 23:00 uur ?!).

Bereikbaarheid

De Veranda is zowel per auto (parkeergarage), over het water en per openbaar vervoer bereikbaar.
Tramlijn 23 stopt direct voor De Veranda, bus 32 stopt nabij treinstation Rotterdam Zuid (ongeveer 7 minuten wandelen).
Zowel de waterbus als de watertaxi hebben een halte aan de Piet Smitkade.

Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .


Thema's

Langs de Maas   De Wijken

In de nabijheid

Stadion Feyenoord   Feijenoord   Eiland van Brienenoord   Oud IJsselmonde

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Gratis uit op Zuid
Architecten van Zuid
De Rijksmonumenten op Zuid
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2020 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden