Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

Het Zuidelijk Randpark

Vrijwel parallel aan het Havenspoorpad ligt aan de zuidzijde van Rotterdam, ten noorden van Barendrecht vanaf de Zuiderparkweg tot aan de eerste Barenrechtseweg, het Zuidelijke Randpark. Het park bestaat uit een aantal met elkaar verbonden bos- en waterrijke recreatiegebieden waaronder het Vrijenburgbos, het Sint Clara Kinderbos en de Molenstee.

De Molenstee met Pendrechtse molen

Langs deze bijzondere, 15 km lange, groene strook vindt je fietspaden, wandelroutes, waterpartijen (met zwemgelegenheid!), een kanoroute en een groot hondenlosloopgebied met een hondenstrand.
Het gebied is vrij en gratis toegankelijk.


Het Zuidelijk Randpark was een versnipperd recreatiegebied met enkele waterplassen, groenstroken en fiets- en wandelpaden. Om het park aantrekkelijk te maken voor recreanten is het terrein opnieuw ingericht. Zomer 2015 is het huidige Randpark opgeleverd. Door deze werkzaamheden zijn niet alleen de groenstroken maar ook de verschillende waterpartijen met elkaar verbonden en maakt het park nu deel uit van "De Blauwe Verbinding".
Het park bestaat uit een keten van groene gebieden met van oost naar west het Koolwalbos, Vaanbos, Vrijenburgbos, De Molenstee met de Pendrechtse molen en het Sint Clara Kinderbos.

Officieel ligt het Zuidelijk Randpark in de gemeente Barendrecht en wordt beheerd door het Natuur- en Recreatieschap IJsselmonde.
Havenspoorpad    Het Vrijenburgbos    De Molenstee    De Blauwe Verbinding

 Bekijk de kaart 

Meer parken en rustige locaties op Zuid vindt u hier

Het Vrijenburgbos

Het Vrijenburgbos heeft een grote zwemplas met een speel- en ligweide en horeca met terras (Brasserie Vrijenburg).

Vrijenburg
Vrijenburg

Koeien bij de Vrijenburgseweg
Koeien bij de Vrijenburgseweg

De Molenstee

Tussen het Vrijenburgbos en het Clarabos in ligt het gebied de Molenstee. Hier staat de 200 jaar oude Pendrechtse molen. De molen pompt het water van de omliggende vijvers rond en speelt hiermee een belangrijke rol in de Blauwe Verbinding. In dit deel van het park vind je ook een groot hondenlosloopgebied met een hondenstrand.

De Molenstee
De Molenstee

Informatiebord De Molenstee

Kippen van de Molenstee
Kip van Zuid

Wandelgebied De Molenstee
Wandelgebied

Hondenstrand

Pendrechtse molen

De molen is een watermolen, in 1731 gebouwd, om de polder "Nieuw Pendrecht" droog te houden. De wieken drijven een houten scheprand aan waarmee water uit de polder naar het riviertje de Koedood werd gemalen.

In 1957 werd deze taak overgenomen door het moderne gemaal "Breeman" in Barendrecht. De molen werd daarna verbouwd en kreeg het de status van Rijksmonument. In de jaren 70 kocht de gemeente Rotterdam de molen en liet hem restaureren.

Door de verdichting van Zuid en de aanleg van een bedrijventerrein aan de A15 werd de molen in 1993 verplaatst naar de huidige locatie (zo’n 3 km oostelijk van zijn originele plek) waar hij nog steeds water rondpompt voor het omliggende recreatiegebied.
Kijk op Pendrechtsemolen.nl .
Adres: Charloisse Lagedijk 364, 2993 AG Barendrecht

Pendrechtse molen

Pendrechtse molen

Havenspoorpad

Het Havenspoorpad is ongeveer 6 km lang en gelegen in Charlois. Het pad loopt van Station Lombardijen in IJsselmonde tot de Krabbendijkestraat in Pendrecht. Het pad is een fiets- en wandelpad dat zijn naam dankt aan het feit dat het voor een groot gedeelte over het oude tracé loopt van de Rotterdamse havenspoorlijn.

De havenspoorlijn deed vroeger dienst tussen de Rotterdamse haven en het achterland. In de volksmond noemde men dit ook wel “het olielijntje”. In verband met de aanleg van de Betuweroute is het deel van het treintraject vanaf het Waalhaven-emplacement tot aan Barendrecht verlegd richting de A15 (in zuidelijke richting).

Havenspoorpad

Het Havenspoorpad verbindt niet alleen Pendrecht met IJsselmonde maar is ook een gedenkplaats. Langs het pad staan inmiddels 468 knotwilgen die geadopteerd zijn rotterdammers, ter nagedachtenis aan een dierbare, ter gelegenheid van een huwelijk of geboorte of voor alle mogelijke andere redenen maar vaak met bijzondere, emotionele verhalen. Dit is het zogenaamde Levenspad.
Wanneer je het pad bewandeld zie je bij sommige bomen, naast het naamplaatje en/of de geschilderde naam op het asfalt ook persoonlijke zaken rondom of aan de bomen, zoals: foto’s, bloemen, kaartjes. Soms wordt er zelfs wat as van de overledene verstrooit, wat door de gemeente oogluikend wordt toegestaan.

Het Levenspad is bedacht in 2011 door de deelgemeente Charlois toen het 1000-bomenplan van de grond kwam. Tegenwoordig is het beheer in handen van de vereniging “Vrienden van het Levenspad”.
Kijk op levenspad.net .

Boom 106 Is de gedenkboom voor de legendarische voetballer Coen Moulijn. Deze staat ongeveer ter hoogte van de Vrijenburg/Langenhorst. Bij zijn boom staat een bordje met de tekst; ”geen treurwilg maar een sportwilg”.

Het Havenspoorpad maakt al jaren deel uit van de route van de Rotterdam Marathon.

Havenspoorpad

Havenspoorpad

Havenspoorpad

Havenspoorpad

Havenspoorpad

De Blauwe Verbinding

De Blauwe Verbinding bestaat sinds 2018 en is een waterverbinding waarmee schoon water uit de Oude Maas naar de groengebieden van Rotterdam-Zuid wordt aangevoerd.

Voorheen werd er water uit de Nieuwe Waterweg gebruikt om het water in de gemeente te verversen, echter liet de kwaliteit van het oppervlaktewater te wensen over. In droge zomers wordt het water in de Nieuwe Waterweg landinwaarts zouter. Hierdoor wordt de kwaliteit van het water ongeschikt om te gebruiken voor het gewenste doel. De Blauwe Verbinding maakt het mogelijk om water vanuit de Oude Maas in te laten waarmee de kwaliteit aanzienlijk verbeterd omdat het water uit de Oude Maas minder gevoelig is voor verzilting.

Waterbuffer Blauwe verbinding
Waterbuffer Blauwe verbinding

De Blauwe Verbinding zorgt inmiddels voor een natuurlijke en duurzame waterbuffer die bijdraagt aan een efficiënt watersysteem in de regio. Door langs de gehele lengte van de Blauwe Verbinding de oevers zo natuurlijk mogelijk in te richten, met o.a. zuiverende waterplanten, wordt niet alleen de waterkwaliteit verbeterd maar het gehele ecosysteem. Daarnaast is het een prachtige recreatieve bevaarbare route van 15 kilometer lang en is begaanbaar voor kano’s, kleine roei- en fluisterbootjes. De verbinding loopt van het Zuiderpark, het Zuidelijk Randpark en het Buijtenland naar de Zuidpolder.

Bij het Zuiderpark Avonturen Point (ZAP) aan de Oldegaarde 345 bestaat de mogelijkheid om kajaks en kano’s te huren: www.zapzuiderpark.nl  Dit is ook mogelijk bij recreatieboerderij De Kleine Duiker aan de 3e Barendrechtseweg 511: www.dekleineduiker.nl 

Deel van Kanoroute
Kanoroute

Kanoroute Slinge
Klunen over de Oldegaarde

Natuurlijke oevers Blauwe verbinding
Natuurlijke oevers

Sluis Blauwe verbinding
Sluis


Horeca

Brasserie Vrijenburg 

Bereikbaarheid

  • Voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Diverse parkeerplaatsen aan het Vrijenburgpad en via de Charloisse Lagedijk (zie de kaart)
  • Brasserie Vrijenburg heeft een ruime parkeerplaats en RET-tramlijn 25 stopt 'voor de deur'
Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .

Thema's

Enclaves

In de nabijheid

De Drechterweide ligt direct ten westen van het Zuidelijk Randpark, aan de andere zijde van de Zuiderparkweg.
Het Zuiderpark ligt ten noorden van het Zuidelijk Randpark en is daar mee verbonden middels "De Blauwe verbinding".

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Eurovisie Songfestival 2020
Architecten van Zuid
Rijksmonumenten
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Tickets en gidsen external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2019 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden