Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

Zuiderpark

Het Zuiderpark is gelegen tussen de Groene Kruisweg aan de westzijde en de Vaanweg aan de oostzijde en is met zijn groote van 430 voetbalvelden het grootste stadspark van Nederland. Dit park is in 1952 aangelegd als gebruikspark. Je kunt er wandelen, fietsen, sporten of op een andere manier ontspannen b.v. door te barbecueën (binnen de daarvoor aangewezen zones).

Het Zuiderpark is een mix van natuur, cultuur, sportvelden, speelterreinen en volkstuinen.
De sport-, spel- en speelterreinen zijn vrij en gratis toegankelijk, waaronder voetbal- en basketbalveldjes, maar ook tennisbanen.
Het park is opgesplitst in een west- en oostzijde middels de Zuiderparkweg die parallel loopt aan de metrolijn tussen station Zuidplein en station Slinge.


Zuiderpark

 Bekijk de kaart 

Westzijde

De westzijde is het wat “rustigere” wandelgebied met een groot hondenlosloopgebied.
In dit deel vindt je langs de Zandweg verscholen tussen de volkstuinen en het riet sinds 2014 de beeldentuin: “Schouwplaats Rotterdam”.

De Schouwplaats

Deze beeldentuin is ontworpen door de Rotterdamse beeldend kunstenaar Kamiel Verschuren. De Schouwplaats bestaat uit wand- en gevelplastieken die ooit deel uitmaakten van De Groote Schouwburg. De Groote Schouwburg werd in 1976 gedeeltelijk gesloopt om te worden gemoderniseerd tot Theater Zuidplein.
Nadat de beelden geruime tijd uit beeld waren verdwenen, werden tien beelden teruggevonden in een gemeentelijk depot in Dordrecht en zijn weer teruggehaald naar Rotterdam om een nieuwe plek te krijgen in het Zuiderpark.
 De Schouwplaats 

Oostzijde

Wanneer je de Zuiderparkweg, oversteekt kom je aan de oostzijde van het park. Dit deel is, met o.a. het avontureneiland, een walhalla voor kinderen. Het avontureneiland is een enorm speelterrein met glijbanen, klimconstructies, klauterstenen en het piratennest. Naast het avontureneiland ligt een strandje met schoon zwemwater. Maar eerst passeer je de legendarische kanovijver waar het ZAP zich bevindt. Het ZAP (Zuiderpark Avonturen Point) verhuurt kajaks en kano’s. In een uur maak je met kano of kajak al een rondje Ahoy, langs het kleine eilandje en onder 4 bruggetjes door. Wil je het park echt ontdekken dan ga je onder de Zuiderparkweg door richting de Molen aan de Kromme Zandweg. Als je door één van de duikers gaat dan kom je in Carnisse terecht.
Je staat verbaasd over hoeveel dieren je in deze tocht van ca. 2,5 uur tegenkomt. In de rietkragen hebben o.a. Karekieten hun nesten en in de schemer scheren tientallen vleermuizen over het water.
 ZAP Zuiderpark 

Sportplaza Zuiderpark

Langs de Vaanweg ligt in het Zuiderpark het sportplaza. Het Sportplaza Zuiderpark is een uniek openbaar sportterrein, waar iedereen 24 uur per dag gratis kan komen sporten. Het Sportplaza heeft kunstgrasvelden om te voetballen, hockeyen, korfballen en te volleyballen. Er is een basketbalveld en een handbalveld en er zijn 4 tennisbanen en twee padelbanen (Padel is een combinatie van tennis en squash) De skateheuvels en het freerun parcours zijn uniek in Nederland. Op beide spots zijn de ultieme uitdagingen bij elkaar gebracht.
 Sportplaza Zuiderpark Bereikbaarheid

  • Metro- en busstation Zuidplein
  • Metrostation Slinge
  • Parkeren in de wijken in de omgeving, bijvoorbeeld aan de Oldegaarde of bij Ahoy
Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .

Thema's

Enclaves

In de nabijheid

Kromme Zandweg    Zuidplein

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Eurovisie Songfestival 2020
Architecten van Zuid
Rijksmonumenten
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Tickets en gidsen external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2019 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden