Het Zuiderziekenhuis opende in 1939 haar deuren, naar een ontwerp van gemeente-architect ir. Ad van der Steur.
In 2000 fuseerde "het Zuider" met het Sint Clara Ziekenhuis tot "Maasstad Ziekenhuis" en sloot in 2011, na oplevering van de nieuwbouw, haar deuren aan de Groene Hilledijk.
Het gebouw wordt nu herbestemd voor het "Zuider Gymnasium". In dit voormalige ziekenhuis komen 21 lokalen en een gymzaal. In het complex komen ook werkplekken voor ondernemers en tevens appartementen.
In de directe omgeving wordt een woonwijk ontwikkeld met woningen in vergelijkbare stijl (Zuiderhof).
Lees meer over de geschiedenis
De oorlogsjaren kwam het ziekenhuis niet ongeschonden door en werd er door brandbommen een gat geslagen in het westerpaviljoen.
Na een wederopbouwfase ontplooit het Zuiderziekenhuis zich in de jaren '50 ten volle. Speciale aandacht gaat uit naar de ontwikkeling van wetenschappelijke, technologische en didactische aspecten van de genees- en heelkunde.
Daarmee draagt het ziekenhuis onder andere veel bij aan de totstandkoming van de latere medische faculteit van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Na een polio-uitbraak in 1955 wordt er een polio-afdeling opgericht waar verlamde kinderen beademd konden worden.
In de 50'er jaren maakte deze afdeling plaats voor een woonbungalow naast de hoofdingang van het ziekenhuis. Deze droeg de naam "de Ark" en heeft tot 2010 bestaan.
In de jaren '70 wordt een begin gemaakt met de specialistische hartchirurgie. In het volgende decennium wordt eerste stap naar verzelfstandiging gezet: het ziekenhuis wordt een zelfstandige tak van de gemeente, met eigen directie.
Naar aanleiding van de branden van 1968 en 1974 bij de Shell in het Botlekgebied werd een aparte brandwondenafdeling in gebruik genomen (1985).
De expertise van dit brandwondencentrum is gebruikt bij vele grote rampen, waaronder de vliegrampen in Faro en de Bijlmer van 1992 en de brand in Café De Hemel te Volendam in 2001.