Skip Navigation Links

Toon / sluit Menu
Volg de Maas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

Het Zuidplein

Het hart van deze omgeving is het Winkelcentrum Zuidplein samen met het Metro- en busstation.
In de direct omgeving bevinden zich alle faciliteiten die horen bij een centrum, zoals het Ikazia-ziekenhuis (met Eerste Hulp), scholen, politiebureau, brandweerkazerne, theater, horeca, evenementencomplex Ahoy en diverse bedrijfsverzamelgebouwen, waaronder Het Verzamelgebouw.


Zuidplein, busstation

Bij de beoogde herbouw en herinrichting van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog werd Rotterdam-Zuid gezien als een complete en min of meer zelfstandige stad. Het Zuidplein zou daarvan het centrum vormen. Rotterdam-Zuid zou dan met de historische stad op de rechtermaasoever een dubbel-stad (Twin-City) vormen.
Daar is niets van terecht gekomen. Zelfs de bewoners van Zuid bleven de rechtermaasoever 'de Stad' noemen.
Het Zuidplein, en dan met name het Winkelcentrum, kreeg voor bewoners van de eilanden (Voorne-Putten, Hoeksche Waard, Zeeland) wel een stadsfunctie.

Door de herinrichting van het gehele gebied in de jaren vanaf 2018 zal, met meer faciliteiten, cultuur en straatleven, het Zuidplein naar verwachting wel het karakter van een echt stadscentrum krijgen.

Ga, op deze pagina, direct naar:
Winkelcentrum Zuidplein    Knooppunt Openbaar vervoer    Rotterdam Ahoy    Theater Zuidplein    Het Kunstenpand    Zwemcentrum Rotterdam    Verzamelgebouw    Il Grande Miracolo    Zuidpleinflat    Walk Of Fame    Van Swietenhof    Horeca

 Bekijk de kaart 

Het Zuidplein

Ontwikkelingen

Het gebied rondom het winkelcentrum Zuidplein en Ahoy ondergaat momenteel een grote metamorfose. “Hart van Zuid” is de naam van deze gebiedsontwikkeling. Doel van de (her)ontwikkeling: een nieuw bruisend stadscentrum in Rotterdam-Zuid; een plek waar bewoners, bezoekers en ondernemers zich helemaal thuis voelen.

De ontwikkeling van Hart van Zuid zou een aanzienlijke maatschappelijke meerwaarde moeten leveren: meer kwaliteit, meer werkgelegenheid en betere faciliteiten. Met deze gebiedsontwikkeling beoogt de gemeente een blijvende impuls te geven aan Rotterdam-Zuid. Met de realisatie van dit nieuwe centrum van Rotterdam-Zuid is gedurende de looptijd van 20 jaar een totale investering van ongeveer 330 miljoen euro gemoeid.

Winkelcentrum Zuidplein

Met zijn oppervlakte van 55.000 m2 is dit het grootste en belangrijkste winkelcentrum voor Rotterdam-Zuid en de gemeenten aan de zuidrand van Rotterdam. Het winkelcentrum bevat ongeveer 165 winkels. Het is één van de grootste overdekte winkelcentra van Nederland en trekt ongeveer 10 miljoen bezoekers per jaar.

Het oorspronkelijke winkelcentrum is een ontwerp van de Rotterdamse wederopbouwarchitect Herman Bakker.
Kijk op www.zuidplein.nl  voor openingstijden en het aanbod met plattegrond.

Knooppunt Openbaar Vervoer

Het Zuidplein is één van de grootste OV-knooppunten van Nederland. Hier komen meerdere Metrolijnen samen:
 • van en naar Noord (CS) en door naar Den Haag
 • van en naar West ten zuiden van de Maas: Spijkenisse met busaansluitingen Voorne-Putten
 • van en naar West ten noorden van de Maas: Hoek van Holland
 • van en naar Capelle a/d IJssel

Het busstation bedient met name de locale lijnen op Zuid en de regio's ten zuiden van Rotterdam; Hoekse Waard e.a.
Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .


Knooppunt Bus en Metro

TOP

Hoofdingang winkelcentrum

Ingang Zuidplein en Ikazia ziekenhuis
Ingang winkelcentrum met op de achtergrond het Ikazia ziekenhuis

Meer foto's

Beeldengroep hoofdingang winkelcentrum
Beeldengroep hoofdingang winkelcentrum

Cruijff-trapveldje noordzijde
Cruijff-trapveldje noordzijde

TOP

Het Kunstenpand

Inmiddels is de nieuwbouw gestart van het nieuwe theater Zuidplein aan de Gooilandsingel.
Op de plaats van het gesloopte Zwembad Charlois herrijst nu het nieuwe onderkomen van het theater met een grote zaal voor 600 toeschouwers en een kleine zaal voor zo’n 250 toeschouwers. Het Kunstenpand wordt het levendige hart voor kunst en cultuur in Rotterdam-Zuid. Het gebouw wordt niet alleen het nieuwe onderkomen voor het Theater Zuidplein maar ook een filiaal van de Bibliotheek Rotterdam en een locatie voor diverse andere culturele functies.

Het Kunstenpand
Bouwplaats nieuw theater vanaf de Van Swietenlaan

Het Kunstenpand

Het Kunstenpand
Hoogste punt van de grote zaal bereikt

TOP

Rotterdam Ahoy

Of het nou het Kerstcircus, Jeugdland of "Ahoy op zondag" is, iedere Rotterdammer van Zuid heeft wel een jeugdherinnering aan Ahoy. In 1971 is het AHOY, zoals wij het nu kennen door Prins Claus geopend.
De geschiedenis van Ahoy gaat echter terug naar 1950. Op het terrein van het huidige Dijkzigt-ziekenhuis werd de tentoonstelling "Rotterdam Ahoy" georganiseerd ter ere van de nieuwe haven. Deze tentoonstelling vond plaats in een tijdelijke hal die later werd omgedoopt naar Ahoy-hal.

Verleden

In 1966 verhuist deze hal naar het oude terrein van Heliport:
Van 1953 tot 1965 beschikte Rotterdam over een 'helihaven' in het centrum van de stad. De landingsplaats van deze heliport lag nabij het Hofplein (Pompenburg). In dat jaar had Rotterdam namelijk nog steeds geen echt vliegveld. De stad had toestemming van het rijk gekregen om een landingsplaats voor helikopters in gebruik te nemen. In 1969 wordt gestart met de bouw van de huidige Ahoy, als de multifunctionele accommodatie zoals we die nu kennen.
Daarna worden er regelmatig verandering en tussen nog twee hallen bijgebouwd wat het aantal hallen op 5 brengt. Medio 2000 wordt de entree vernieuwd en wordt er een flinke hal (Hal 1) aangebouwd en krijgt Ahoy een eigen congres- en vergadercentrum. In 2011 wordt het oorspronkelijke Sportpaleis (nu "Ahoy Arena") grondig verbouwd. In 2016 viert Ahoy haar 45 jarig jubileum en draagt vanaf dan ook de naam "Rotterdam Ahoy".

Heden en toekomst

Rotterdam Ahoy is het toneel voor het Eurovison Songfestival 2020. Kijk op deze pagina voor meer (praktische) informatie.

I.v.m. de gebiedsontwikkeling van "Hart van Zuid", waar Ahoy ook onderdeel van uit maakt, wordt gestart met de renovatie van de hallen aan de westzijde. De bestaande vloeroppervlakte wordt efficiënter benut, waardoor de beursoppervlakte toeneemt. Daarnaast worden de hallen ook gerenoveerd. Medio 2019 moeten de hallen klaar zijn en in 2021 jaar moet er een prachtig congrescentrum staan met daarin het grootste auditorium van Nederland.

Rotterdam Ahoy

Rotterdam Ahoy

Rotterdam Ahoy
Historisch gebouw op het voorterrein

Rotterdam Ahoy
Zuidplein vanaf de Ahoy-zijde

TOP

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein is in 1954 gebouwd naar een ontwerp van architect Sybold van Ravesteyn, die ook Diergaarde Blijdorp heeft ontworpen. Het theater droeg toen nog de naam "Groote Schouwburg", wat verwees naar de verdwenen schouwburg in het centrum van Rotterdam.
Het was een streektheater dat jaarlijks zo’n 100.000 bezoekers trok van de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, de omgeving van Dordrecht en uit Rotterdam zelf.

De Groote Schouwburg werd in 1976 gedeeltelijk gesloopt om te worden gemoderniseerd / verwoest (doorhalen wat niet van toepassing is) tot Theater Zuidplein. In het Zuiderpark liggen op “de Schouwplaats” nog enkele wand- en gevelplastieken van de "Groote Schouwburg". Deze zijn vrij toegankelijk en te bezichtigen.

Heden ten dage is Theater Zuidplein een toegankelijke podium met een grote maatschappelijke betrokkenheid en brengt theater voor mensen met de meest uiteenlopende achtergronden over actuele onderwerpen.

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein

Meer foto's van het theater
Theater Zuidplein

Theater Zuidplein

Theater Zuidplein

TOP

Zwemcentrum Rotterdam

Het oude Zwembad Charlois (het 'Sportfondsenbad') voldeed niet meer aan de huidige kwaliteitseisen en is in 2018 volledig afgebroken. Het nieuwe zwembad opende in januari 2019 haar deuren en heeft het eerste 50 meter bad in Rotterdam. Het nieuwe zwembad heeft de naam Zwemcentrum Rotterdam gekregen. Het is gebouwd in het voormalige deelgemeentekantoor dat hiervoor is getransformeerd. De pui van het deelgemeentekantoor is de gehele bouw blijven staan en de karakteristieke vierkantjes maken nu onderdeel uit van de pui van het zwembad.

Het ontwerp is van architectenbureau Kraaijvanger.

Het nieuwe zwembad bestaat uit 2 zwemzalen: een 25 meter doelgroepbad en een internationaal wedstrijdbad met 10 banen van 50 meter. Door middel van beweegbare bodems zijn beide baden multifunctioneel. Bij het 50 meter bad is een tribune aanwezig waardoor er bij evenementen tot 1.000 toeschouwers aanwezig kunnen zijn.
Een weetje is dat de bak van het zwembad niet is ingegraven, maar op de begane grond staat. Het wateroppervlak is dus op de eerste verdieping. Op de begane grond zijn naast de technische ruimtes rondom winkels, de Stadswinkel en horeca.

Metro-station Zuidplein met nieuwe horeca in het Zwemcentrum
Metro-station Zuidplein met nieuwe horeca in het Zwemcentrum

Zwemcentrum Rotterdam

Zwemcentrum Rotterdam

TOP

Het Verzamelgebouw

Het Verzamelgebouw (architect H.A. Maaskant, 1961) en het Motorstraatgebied liggen formeel in de wijk Vreewijk.
Functioneel maakt het natuurlijk deel uit van het Zuidpleingebied.

Zicht vanaf het Zuidplein
Zicht vanaf het Zuidplein

Naar de Verzamelgebouw-pagina

TOP

WWII monument Il Grande Miracolo

Op 12 maart 1945 schoten Duitse soldaten, op de locatie van het huidige Zuidplein, twintig Nederlanders dood. Het was een vergeldingsactie na een aanslag op twee leden van de Duitse geheime dienst.
Il Grande Miracolo is een Rijksmonument.


Il Grande Miracolo
Monument WWII Pleinweg / Mijnsherenlaan
Il Grande Miracolo (Het grote wonder). In de volksmond "De vallende ruiter".

Naar de Il Grande Miracolo-pagina

TOP

Het Zuidpleinflat

Het Zuidpleinflat (1949) staat op de hoek Zuidplein / Mijnsherenlaan.
De architect is Willem van Tijen.

Het Zuidpleinflat

Het Zuidpleinflat

Meer foto's van het Zuidpleinflat
Het Zuidpleinflat

Het Zuidpleinflat

Het Zuidpleinflat

Het Zuidpleinflat

Het Zuidpleinflat

TOP

Walk of Fame

Op het Metroplein, op de looproute tussen het Zuidplein en Ahoy (Gooilandsingel), ligt de Walk of Fame.
Deze omvat een verzameling van betonnen tegels met handafdrukken van (inter)nationale beroemdheden. Naar het voorbeeld van de Walk of Fame in Hollywood zijn vanaf 1989 tot en met 2008 enkele honderden tegels gemaakt en geplaatst op de route tussen de Coolsingel en de Erasmusbrug.
In 2014 hebben zestig tegels uit de collectie een opknapbeurt gekregen en is de Walk of Fame heropend op deze plek.

TOP

Van Swietenhof

Deze "Tuin op Zuid" kun je vinden aan het doodlopend stukje aan de Van Swietenlaan t.h.v. nummer 91 tussen de Goereesestraat en de Van Swietenlaan.
Een nogal onbekend rustpunt tussen het Metrostation en Ahoy tussen de woningblokken.
Toegankelijk van 10.00 uur ’s ochtends tot 17.00 uur ‘s middags.
Meer informatie over openingstijden en evenementen vind je op Van Swietenhof op Facebook 

TOP

Horeca

 • Foodcourt in het Zuidplein (hoofdingang Pleinweg - Strevelsweg) en riant aanbod in het winkelcentrum zelf
 • Ahoy: diverse horeacgelegenheden, ook afhankelijk van de actuele activiteiten
 • Zuidplein-Laag: diverse fastfood-gelegenheden en restaurants

Restaurant Rustburcht
Grand-Cafe, Restaurant Rustburcht (Verzamelgebouw)

Lounge Sultan
Lounge Sultan (Turks, aanrader van de redactie)

Horeca Zwemcentrum Rotterdam
Zwemcentrum Rotterdam

TOP

Bereikbaarheid

 • Metro- en Busstation Zuidplein
 • Parkeergarage Zuidplein
 • Bij evenementen in Ahoy is daar voldoende eigen parkeergelegenheid beschikbaar (terreinen)
 • In de omliggende wijken is overdag, doordeweeks, voldoende parkeergelegenheid beschikbaar. Wel betaald.
Plan uw reis met het openbaar vervoer via de websites RET  en 9292OV .

Thema's

De Wijken    (Her)ontwikkelingen

In de nabijheid

Il Grande Miracolo    Pleinweg    Zuiderpark    Vreewijk

Kaart


TOP

Zoek op deze site

Nieuw(s)

Gratis uit op Zuid
Architecten van Zuid
De Rijksmonumenten op Zuid
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Binnenkort verkrijgbaarHuismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciële belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2020 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden