Skip Navigation Links

OnderMaas
 points of interest - history - architecture - urban exploring

Dutch Deutsch English Francais Polisch Espangnol

Tafelzuren



Sinds 2016


Als liefhebber van tafelzuren (ruim gedefinieerd als piccalilly, zoet-zuur producten, mosterd e.a.) miste ik met name de piccalilly die ik uit mijn jeugd meende te herrineren. In mijn kindertijd was een patatzaak (de term snackbar kwam pas later) een winkel met witte tegeltjes, een man in een witte jas en een grote pot augurken op de balie.

Deze site betreft hoofdzakelijk Rotterdam-Zuid. Voor anderen is de relatie met piccalilly natuurlijk niet helemaal duidelijk, maar voor mij dus wel.
De site is zelfs in eerste instantie begonnen om mijn 'piccalillly project'. Pas later is dit verbreed tot Zuid in het algemeen.

Nu is in een snackbar nauwelijks nog piccalilly op bijvoorbeeld de patat te verkrijgen. Het is in ieder geval niet meer gebruikelijk.
Ik ben een liefhebber van stamppot, spek en worstjes. Omdat ik niet tevreden was met het aanbod in de supermarkt (kan ook haast niet, kijk naar de prijzen, daar kan bijna niets in zitten) ben ik voor mijzelf piccalilly gaan maken zoals ik die voor mij zag. Je maakt dan niet een potje maar gelijk een pan. Hoewel piccalilly echt lang houdbaar is, geef je dan toch een aantal potjes weg. Ik merkte dat veel mensen in mijn omgeving daar een soort van nostalgische associaties bij hadden en het resultaat ook werkelijk beter vonden dan in de supermarkt verkrijgbaar of jaren piccalilly niet meer hadden gebruikt.

Op deze pagina's zal ik recepten, tips en bevindingen delen over mijn eigen producten en van anderen.

Pierre arnold

Piccalilly



Piccalilly is een ingelegd mengsel van groenten, met name bloemkool, augurken en (zilver)uitjes.
Het gebruikte zuur is een mengsel van azijn en mosterd, waardoor het een frisse smaak heeft.
De gele kleur is doorgaans afkomstig van kurkuma-wortel (koenjit in de Indische keuken), kerrie en/of Massala (Surinaamse Roti kruiden).
De Vlaamse versie van piccalilly, pickles, is meestal iets zuurder dan de piccalilly die in Nederland gegeten wordt.

Piccalilly heeft een Britse/Indiase oorsprong (zoals Chutney).

De 'fijne' variant kan worden gebruikt als saus, bijvoorbeeld op frites.
De 'grove' variant kan worden gebruikt als tafelzuur, bijgerecht of chutney. Is daarbij een goede tegenhanger van 'vettig' eten.

Serveren bij

  • Frites (fijn)
  • Worst, hotdog etc. (fijn)
  • Stamppot (grof)
  • Bruine bonen / capucijners (grof)
  • Oude kaas (fijn, grof)
  • Pate (grof)
  • Als Chutney (grof)

Houdbaarheid

Piccalilly is lang houdbaar (zelfs enkele jaren). De smaak verbetert tot enkele weken na de aanmaak.
Na openen beperkt houdbaar (maar langer dan gedacht, proef & ruik zelf!). Dan donker en koel bewaren (max. 7 graden C.)

Samenstelling



Een pot bevat ongeveer 340gr.

Mijn batch #8

Februari 2018
"Kruidige" variant. Met o.a. een Laurierblad.

Mijn batch #7

Februari 2018
Overeenkomstig #5 en #6

Mijn batches #5 en #6

Deze batches zijn van december2017.
Dit betreft de 'grove', zoetzure variant.
Batches #3, 4, 5 en 6 (zie etiket) bevatten de volgende ingredienten:
  • Bloemkool
  • Broccoli
  • Peen
  • Ui
  • Zilverui
  • Komkommer
  • Augurk
  • Natuurazijn
  • Olijfolie
  • Bloem
  • Bastaardsuiker (wit)
  • Gember (siroop)
  • Mosterd
  • Kerriepoeder
  • Kurkuma
  • Zout
  • Peper


TOP

Zoek op deze site

Nieuw

Architecten van Zuid
Rijksmonumenten
Meer nieuws

Contact

Heb je commentaar, tips, correcties, aanvullingen of vragen? Ga naar de reactie-sectie of mail ons
email.

Bijdragen leveren?

Shop

Naar de [MAF!] shop
ROTTERDAM ART by [MAF!] external

Tickets en gidsen external

Binnenkort verkrijgbaar



Huismerk piccalilly en tafelzuren
Piccalilly

Volg ons

Instagram   Facebook   Pinterest

TOP
Contact: info@ondermaas.nl
Fotografie: [MAF!]
 
OnderMaas.nl heeft een onafhankelijke redactie en heeft geen commerciele belangen bij vermelde instanties, firma's of activiteiten.
 
Copyright © 2018-2019 OnderMaas. Alle rechten voorbehouden